Kahve ve çay dışındaki bitki çayları içimizi ısıtmanın yanı sıra hem
şifa verir hem de hastalıklardan korunmamıza yardımcı olurlar. Ayrıca
bitki çayları kışın azalan su tüketimine karşı sıvı ihtiyacımızı da
takviye ederler.
Bitkilerin ve çaylarının bazı hastalıkların tedavisinde olumsuz
etkileri olabilmektedir. Bu sebeple tedavi gören kişilerin tedavilerini
yürüten doktorlara danışmadan hiçbir bitki çayını tüketmesi önerilmez.
Kışın genelde tercih edilen bitki çaylarının her birinin farklı özellikleri ön plana çıkmaktadır.
Ihlamur: İdrar söktürücü, göğsü yumuşatıcı ve balgam
söktürücü özellikleri ile kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında
bulunmaktadır. Ayrıca hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. 1 tatlı kaşığı
bal ile içildiğinde mideyi rahatlatır. Bağışıklık sisteminin
kuvvetlenmesine de yardımcı olarak soğuk algınlığı ve gribe karşı
koruyucu etki gösterir.
Kuşburnu: Yüksek oranda C vitamini içeren kuşburnu kan
sulandırıcı etkisinin yanı sıra bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine
de yardımcı olarak soğuk algınlığı ve gribe karşı koruyucu etki
gösterir.
Adaçayı: Adaçayı kuvvetli bir antioksidandır.
Antioksidan özeliği ile bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara
yakalanma ihtimalini azaltır. Vücutta oluşan ve biriken zararlı
maddeleri vücuttan atarak hücrelere zarar vermeyecek hale getiren
sisteme antoksidan sistem, bu sisteminin çalışmasını sağlayan maddelere
ise antioksidan maddeler denmektedir. Yemek sonrası içildiğinde hazmı
kolaylaştırır. Ancak bileşiminde bulunan bazı aromatik maddeler yüksek
dozlarda alınırsa zehirli olabilir. Bu sebeple dikkatli tüketilmelidir
Çay: Son yıllarda çayın sağlık üzerine etkilerine
yönelik araştırmalarda çayda bulunan polifenoller ve flavonoidlerin
hücre ve dokulardaki oksidasyonu engelleyici antioksidan etkileri tespit
edilmiştir. Günlük 6 fincana kadar çay tüketiminin 1 hafta içinde kan
antioksidan kapasitesinde artış sağladığı gözlenmiştir. Ayrıca içerdiği
kateşinlerin metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı olduğu
düşünülmektedir. Ancak çayın bu faydalarının yanı sıra, özellikle demir
emilimini azaltıcı (çay limonlu içilirse bu etki azalır) ve kalp
ritmini bozucu etkilerinde dolayı günde 3-4 fincandan fazla içilmemesi
önerilmektedir.
Kahve: İçerdiği kafeinin santral sinir sistemini
uyarıcı etkisi vardır. Kafeinin etkileri kişiden kişiye farklılık
göstermekle beraber en sık rastlananlar kalpte ritim bozukluğu ve
çarpıntı, hipertansiyon, kansızlık ve mide rahatsızlıklarının
artmasıdır. Uyanık kalmak ve yorgunluğu azaltmak amacıyla biraz fazla
tüketilmesi alışkanlık yapabilmektedir. Ayrıca kafein idrar ve dışkı
yoluyla az miktarda kalsiyum kaybına da neden olmaktadır. Bu sebeple
kahveyi latte veya capuccino şeklinde sütlü olarak içmek kalsiyumu
takviyesine yardımcı olacaktır. Kilo kontrolü sağlamak amacıyla tam
yağlı süt yerine düşük yağlı veya yağsız sütler tercih edilebilir.
Kakao: Çok eski dönemlerden itibaren uyarıcı etkisi
sebebiyle konsantrasyonu artırdığı bilinen kakaonun başka faydaları da
bulunmaktadır. Nottingham Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma kuvvetli
bir antioksidan olan ve kakao çekirdeğinde bulunan flavanolün, beyne
daha fazla oksijen gitmesini sağladığını göstermiştir. Ayrıca kakaonun
LDL kolesterolün oksidasyonunu önleyerek damar hastalıkları riskini
azalttığını gösteren çalışmalar da vardır. Harvard Üniversitesi Tıp
Fakültesi tarafından Panama’da kakaonun doğal biçimini tüketen
Kızılderili kabileleri üzerinde yapılan incelemelerde araştırmaları
destekleyen bulgular tespit edilmiştir. Uzmanlar bu noktada, kakaonun
yüksek oranda yağ ve şekerle alınmamasını gerektiğini
vurgulamaktadırlar.
Biz de sizlerle kakaoyu etkin olarak kullandığı bilinen Aztek
kabilelerinin, konsantrasyonu artıracak ve metabolizmanızı hızlandırarak
enerji yakımınızı artıracak, son derece sağlıklı bir kakaolu içecek
tarifi paylaşmak istedik:
AZTEK KABİLELERİNİN HAYAT İKSİRİ BAHARATLI KAKAO TARİFİ
Malzemeler
2 su bardağı yağsız süt
1 yemek kaşığı esmer şeker veya tatlandırıcı
1 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı küçük küçük kesilmiş taze zencefil
1 tatlı kaşığı karanfil (5-6 adet)
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1/4 su bardağı şekersiz kakao
1 tatlı kaşığı vanilya
Hazırlanışı
Büyük bir cezveye süt, şeker, bal, zencefil, karanfil ve kırmızıbiberi
koyun. Orta kısıklıktaki ocakta ısıtmaya başlayın, kaynamaya başlayınca
altını kısın, 3 dakika kadar kaynatın ve ocaktan alın. Tel süzgeçten
süzün, kakao ve vanilyayı ilave ederek köpürünceye kadar karıştırın.
Isıtılmış fincanlarda servis edin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder